Kuvia luonnosta ja eläimistä, matkakertomuksia matkanvarrelta luonnollisesti tunteella.

sunnuntai 27. lokakuuta 2013

Rönttöset ja Hiidenportti

Ruisjauhotaikina tehdään kuten karjalanpiirakka ja taikina kaulitaan pyöreäksi,sisus lusikoidaan keskelle ja rypytetään pyöreään muotoon. Sisus on "rönttösröppöä" eli imellettyä perunasosetta ja puolukkasurvosta. 2008 RÖNTTÖNEN sai EU:n maantieteellisen merkinnän suojan sitä saa kutsua rönttöseksi vain jos se on Kainuussa tehty. RÖNTTÖNEN tuli tutuksi TV 1 ohjelmasta jossa 3 maakuntaa kilpaili omista ruokaerikoisuuksistaan,loppukilpailussa oli 3.sijalla Oulun RÖSSYPOTTU 2.sija Kainuun RÖNTTÖNEN ja 1. sija voitti Lemin ja SÄRÄ. Olin itse myös käymässä Kainuussa ja rönttöstä tuli syötyä koska pyrin matkoillani maistelemaan paikallisia ruokia ja varsinkin leipiä. Rönttönen ensi maistelulla maistuu hieman suolaiselta mutta pian makuun tottuu ja tuote on hyvää,hieman makeaa,puolukkaista,vähän kirpeääkin ja ihana ruiskuori on rapeahko. Otin rönttösiä mukaan retkelleni Hiidenportille,kansallispuistoon, joka sijaitsee Sotkamon kunnassa. Porttilammen nuotiopaikalla tulilla lämpesi matkalla kastuneet hanskani kuin myös RÖNTTÖNEN,joka lämmetessään oli kerrassaan herkullinen kahvikupposen kanssa nautittuna. Upeat maisemat hurmasivat minut täysin,polku kulkee lähes kilometrin verran jyrkänteen reunaa,alhaalla välkkyy pitkulainen Porttijoen latvalampi. Kohde on ehdottomasti käynnin arvoinen jos liikkuu Kainuussa päin. Porttilammen laavu/nuotiopaikkalla voi vaikka yöpyä,myöhään kesäiltana voi laavulle astelle vaikka karhu,laavun vieraskirjan mukaan niin oli tapahtunutkin. Lopuksi kuva Hiidenportin rotkovajoamasta sekä Porttilammesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti